Kirkehøjskole om modernismen

Lørdag d. 5. september 2020, Kl. 10:00 til kl. 14:30
Kirkepladsen 3, 4681 Herfølge

Kirkehøjskole

Lørdag den 5. september kl. 10-14.

Modernismens ansigter i litteratur, kunst, musik og teologi.

Ved professor Peer E Sørensen og sognepræst Helge Baden Nielsen.

Første Verdenskrigs rædsel og gru og alle de sammenbrudserfaringer, det affødte også politisk og kulturelt, satte sig sine umiskendelige spor i billedkunst, digtning og musik. Men den modernistiske kunstskabelse, der iøvrigt havde rødder længere tilbage i tiden før krigen, var ikke blot udtryk for opbrud, afsked, afstandtagen og kritik. Der var i lige så høj grad tale om en grænsesprængende leg med nye former i bevægelser som ekspressionisme, dadaisme, futurisme og surrealisme, der på én gang afspejler tilværelsens vilkårlighed, flygtighed og mangel på sammenhæng og samtidig søger at udvide vores forestillinger om, hvordan verden ser ud.

Også teologerne i mellemkrigsårene var selvsagt ramt af de samme erfaringer og var, ligesom den tids kunstnere, tvunget til at begynde forfra og læse og fortolke de gamle bibelske tekster på helt nye måder, hvis kirken og kristendommen skulle bevare sin troværdighed og være relevant for moderne mennesker.

Modernismen har mange ansigter, og værkerne bliver ved med at udfordre os til at se og forstå vores verden og os selv på nye måder.

Ophavsret: