Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Litteraturstudiekreds AFLYST

28
NOV

Dato Torsdag d. 28. november 2019, Kl. 19:00 til kl. 22:00

Alle er velkomne i litteraturstudiekredsen. Dette efterår læses Martin Andersen Nexøs (1869-1954) roman Pelle Erobreren, som udkom i fire bind i årene fra 1906-1910. Den er et hovedværk ikke blot i dansk men tillige europæisk (arbejder)litteratur. Næst efter H. C. Andersens eventyr blev Pelle Erobreren i løbet af kort tid efter udgivelsen det mest udbredte danske digterværk i verden.

Romanen er tilegnet ”Mesteren Henrik Pontoppidan”! ”Jeg ville vise”, har Nexø senere forklarende udtalt, ”at der fandtes en Lykke-Per, hvis navn ikke var ironisk ment, nemlig Per Lille, Pelle”. Pelle er ikke som Lykke-Per træt og skuffet på vej ud af tilværelsen. I romanens første bind, Barndom, får vi en enestående, sansemættet skildring af, hvordan drengen Pelle med et åbent, undrende sind og et ukueligt mod tværtimod er på vej ind i den; hele tiden i færd med at erobre verden, forstå dén og selv og sine medmennesker og naturen – både den, han er omgivet af, og dén natur, han selv er.

Det er denne del af romanen vi især skal beskæftige os med. Det var også dén, der blev filmatiseret af Bille August i 1987, og som der også vil blive lejlighed til at se nogle klip fra.

Ophavsret: